marinált paradicsomsaláta

Marinált paradicsomsaláta

Van az úgy, hogy semmi nehézre nem vágyunk. Csak valami egyszerűre, frissítőre, ami egy kicsit kényeztet, mégis táplál. Na, ez a marinált paradicsomsaláta pont ilyen.

Nálam gyakran készül nyáron, de ősszel is előkerül, amikor már kissé túlérettek a paradicsomok, de még édesek, lédúsak. Egy jól eltalált fokhagymás-ecetes öntettel új életre kelnek, és szinte bármilyen főétel mellé tökéletesen passzolnak – vagy csak egy szelet jó minőségű kenyérrel elkanalazva is megállják a helyüket.

Miért tökéletes választás menopauza idején?

Ha te is próbálsz tudatosabban étkezni 50 felett, akkor ez a saláta nemcsak finom, de okos döntés is. A paradicsom antioxidánsban gazdag, különösen a likopin nevű vegyületben, ami segíthet a sejtvédelemben és a gyulladások csökkentésében.

A marinált változat pedig különösen jó akkor, ha nyers zöldséget már nem mindig kívánsz – a pác enyhén „megfőzi” a paradicsomot, így könnyebben emészthető, mégis megőrzi a vitaminokat.

Az olívaolaj, amit az öntethez használsz, nemcsak az ízt emeli ki, hanem jó zsírokkal is ellát, ami elengedhetetlen a hormonháztartás támogatásához változókorban.

Mivel tálald?Ez a marinált paradicsomsaláta szuper kísérő:

  • grillezett csirkemell vagy hal mellé,
  • egy könnyű vacsorához tojással és magvakkal kiegészítve,
  • de akár egy szimpla reggeli vagy vacsora részeként is, egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel.

Néhány ötlet, hogyan használd fel a marinált paradicsomot:

  • Kanalazd grillezett húsra, halra vagy grillsajtra
  • Avokádós vagy fokhagymás pirítósra szedve
  • Morzsolj a tetejére fetasajtot és szórj rá néhány olívabogyót
  • Tedd egy nagy tál zöld saláta tetejére
  • Fogj pár darab tortilla chipset és kanalazd ki egyből a tányérból

A másik jó dolog ebben az ételben az, hogy teljesen mindegy, milyen fajta paradicsomból készül, a lényeg, hogy a nyári napérlelte paradicsomokból lesz a legfinomabb.

A nagyobb paradicsomokat vastag szeletekre vágom, egy nagyobb, lapos tányérba teszem és ráöntöm a páclét. A szeletek nagy felülete lehetővé teszi, hogy felszívják az ízeket. Az apróbb szemű koktélparadicsomokat félbevágom és úgy kerülnek rá a hozzávalók.

Marinált paradicsomsaláta

HOZZÁVALÓK:

  • 3 extra nagy paradicsom,
  • kb. ⅓ csésze extra szűz olívaolaj
  • ¼ csésze vörösborecet
  • 2 evőkanál finomra vágott vöröshagyma
  • 1 nagy gerezd vagy két kisebb gerezd fokhagyma, finomra vágva vagy összezúzva
  • 1 evőkanál aprított friss petrezselyem, plusz további a díszítéshez
  • 1 evőkanál aprított friss bazsalikom, plusz további a díszítéshez
  • 1 teáskanál só
  • frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint.

ÍGY KÉSZÍTSD EL:

1. Vágjuk fel a paradicsomokat kb. 1 cm vastag szeletekre, és rendezzük el egy rétegben egy nagy, lapos tányérban.

2. Keverjük össze az olajat, az ecetet, a hagymát, a fokhagymát, a petrezselymet, a bazsalikomot, a sót és a borsot egy mély tálkában és egyenletesen öntsük az edényben lévő paradicsomra.

3. Fedjük le és pácoljuk 2-3 órán át a pulton vagy 12-24 órán át a hűtőszekrényben.

4. Tálalás előtt a lehűtött paradicsomokat vegyük ki a hűtőből és hagyjuk szobahőmérsekleten. Ízlés szerint díszítsük apróra vágott friss fűszernövényekkel.


Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük